Stress


Stress är idag ett nästan uttjatat ord, men det är inte uttjatade vi blir – utan utmattade!
Varför blir vi då så stressade, vidbrända eller utbrända?


Livet pågår hela tiden. Vi skapar familjer, karriärer – ibland samtidigt. Kanske har vi ett barn som är kroniskt sjukt eller med funktionshinder, det ger ytterligare oro och påfrestning till vår ansträngda vardag.
Våra barn har olika aktiviteter som vi är mer eller mindre delaktiga i och som vi kanske skall skjutsa dem till. De vill tittas på, uppmuntras, tröstas, behöver stöd med läxläsning. De skall hinna leka. Vi skall hinna vara tillsammans med dem…


Är vi två vuxna i familjen är kanske bägge eller en av oss mitt uppe i karriären och står ofta inför olika val, vi behöver prioritera vilket inte alltid innebär att de vuxna är överens eller att man ens är överens med sig själv. Det s l i t e r på relationen, på vår kapacitet och vi biter ihop och tänker kanske att - snart, snart är det långhelg eller semester och då skall vi ta det lugnt! Då skall vi reparera allt som är eftersatt och leka, njuta, och bara vara.
Känner ni igen det?


Så spänningshuvudvärken som malt så länge eller halsbrännan eller den onda ryggen eller tröttheten eller värken i kroppen eller känslan av att inget längre är roligt, tränger vi bort till ett SEDAN. Vi stänger alltså av de signaler som kroppen ger oss under lång tid. Hade vi varit en bil med en eller flera blinkade lampor hade vi genast tagit oss till en verkstad. Vi slarvar inte med bilen, vi slarvar med oss själva!


Huvudfotingar


Jag brukar kalla oss ”huvudfotingar” för att vi oftast lever våra liv i våra huvuden och glömmer att vi har en kropp som också hör till. Det är den som ger signaler när något är i olag. Är då kontakten mellan kropp och själ avbruten förstår vi inte vad kroppen vill säga oss och vi förstår inte heller om det är en allvarlig signal.


Den stora vinsten med att ta kroppsbehandlingar är att vi långsamt återtar kontakten med vår kropp, att vi börjar upptäcka den igen, att vi börjar känna igen.
Efter de första behandlingarna kan vi få en upplevelse av att vi har mer ont än innan – men det handlar mer om att vi nu känner det vi tidigare var så duktiga på att stänga av, att vi är i kontakt med vår kropp.


En betydelsefull vinst är att vi blir mer uppmärksamma på vad vi gör i olika situationer: att vi biter ihop, håller andan, drar upp axlarna, håller ihop bäckenpartiet, spänner benen – beteenden vi tidigare varit omedvetna om.
Det är spännande att ta reda på när och varför vi gör det!


Att välja kroppsbehandlingar innebär att ta ansvar för sitt mående och välbefinnande. Det gör det lättare att sortera vad som är viktigt kontra oviktigt eftersom förmågan att känna efter konstant förbättras. Tänk på att: